Gondolatok (2013.03.28-ra)

A 2013.03.28-i esti Skype beszélgetés gyümölcsöző volt, bár néha úgy éreztem, egyes kérdéseitekre már a hirdetésben leírtam a választ. Mindenesetre most összegyűjtöm a felmerült gondolataim:

 • Szeretném megragadni a horror/dráma hangulatot, illetve kontrasztba állítani a hétköznapival és világ pozitív dolgaival is.
 • A karakterek “kezdőpozíciójára” két lehetőség van: vagy most esett ki a Hedge-ből, vagy már pár napja/hete visszatért.
 • Budapesten az Arcadia-ból frissen visszatérő Changelingek mind a Margitszigeten bukkannak fel, erre magyarázatot még nem találtak.
 • A Város megosztottsága abban nyilvánul meg, hogy a Budai Oldal és a Pesti Oldal külön Court-rendszert tart fenn, eltérő uralkodási gyakorlattal. (Ennek pontos részletei még kidolgozás alatt vannak, de hamarosan megosztom Veletek. Teaser-nek annyit elárulok, hogy nem az általános 3havonta/évszakonkénti váltás van.)
 • Court-ok: ha most jött vissza a karakter akkor egyértelműen Courtless, de ha már egy ideje visszatért akkor lehetséges, hogy már csatlakozott valahova. Ezenkívül várom azt, tervezitek-e a karaktereiteknek, hogy később csatlakozni fog és milyen preferenciái lennének.
  Persze mind a Courthoz való csatlakozásnak, mind a Courtnélküliségnek vannak előnyei és hátrányai is. Mivel a Court-ok jelenvannak a Városban, megpróbálnak majd magukhoz csábítani a saját módjukon, illetve a történet alakulásában is szerepetjátszanak.
 • A sztori 2005 január-február környékén kezdődik és onnantól tart nagyjából mésfél évig. Ez a látszat ellenére nem lesz rövid, ugyanis nem tervezek nagy időbeli ugrásokat (legfeljebb 1-1hétet), hanem nagyjából napi-kétnapi események és aktív cselekmény lesz.
  Ennek következtében a karakterek is gyors ütemben tudnak majd fejlődni, mind politikailag, mint számok szempontjából. Nincsenek annyira fix hatalmi pozíciók, mint más woD játékokban, van út felfele és lefele is – ha valaki azt szeretné, a karaktere a játék félidejére már vezető pozícióba tud jutni.
 • Nem szeretném ha a csapat széthúzó lenne és végzetes ellentétek lennének a karakterek között. Nem kell mindenben egyetérteniük, az in-character viták színesebbé és élőbbé teszik a játékot, csak nem szeretném ha két külön csapat lenne, akik teljesen eltérő dolgok iránt érdeklődnek. Persze minden karakternek van magánjellegű elintéznivalója, de adott esetben segíthetik is egymást ebben.
 • A Virtue/Vice rendszert aktívan szeretném használni, mind a karakter személyiségét jól érzékelteti, mind játéktechnikai előnyökkel is jár.
 • A karakterek elrablás előtti környezetét, kapcsolatait szeretném belevonni a történésekbe, ezért ezt légyszives részletesen dolgozzátok ki – barátok, párkapcsolat, gyerekek, szülők, nagycsalád, munkatársak, stb. velük való viszony, illetve az, hogy szabadulás után tervezi-e velük tartani a kapcsolatot, milyen érzésekkel gondol rájuk.
  Szoros kapcsolatok (pl. feleség/pár, gyerek, öri-bari, stb.) esetén közös élmények, titkok is lényegesek.
 • Életkortól függően a karakter átélhette a rendszerváltást is, ha ez hatást gyakorolt személyiségére vagy az életére, azt is érdemes lehet belevenni.
 • Azt is részletezzétek, hogy az elrablása altt történt szörnyűségekre mennyire emlékszik, mik maradtak meg a karakternek. Szerintem elsődlegesen az erős érzések, gondolatok, tapasztalatok maradhatnak meg, akár pozitívak, akár negatívak voltak. Ugyanígy megírhatjátok azt is, hogy mennyire akar vagy mer emlékezni a karakter.
 • A személyiségváltozás/fejlődés lényeges dolog, ahogy a karakter jövője is – ha az ilyen terveitek közlitek velem, tudok olyan szituációkat teremteni, hogy ezeket kellően ki lehessen bontani és (nem feltétlenül egyszerű döntések árán) előrehaladni. A buktatókat és döntéshelyzeteket én kreálom, de sosincs csak egy út (illetve a karakter személyisége lehet hogy csak egy utat enged..) és szeretném segíteni a személyiségfejlődést.
  Az, hogy a Hedge-ből frissen kikerülve milyen a karakter, nem csak a Faerie-ben töltött idő határozza meg, hanem az elrablása előtti önmaga is. A karakter (mármint Te) dönti el, hogy melyik élete mennyire játszik lényeges szerepet jelenlegi életében
 • Akinek van olyan téma ami kellemetlen számára és nem akarja, hogy a játék során előforduljon, az írja meg nekem és (név nélkül) ki fogom emelni a dolgot, hogy azt senki ne említse meg a játék során. (Pl. volt olyan játékosom, akiről tudtam hogy leblokkol és katatóniás állapotba kerül ha egy madár holttestet lát, vagy akár csak részletesen leírnak neki. Másik játékos rettegett az szürke-féle idegenektől.) Megkérnék mindenkit, hogy ezt tartsa tiszteletben – ha egyikünk véletlenül mégis ilyet említene, szóljunk neki, hogy időben abbahagyja.
 • A történetet és karaktereket tartom az elsődlegesnek, de mindezt számszerűsítjük is – meggyőzésnél/mellébeszélésnél/csábításnál nem elég csak dobni, hanem valamilyen szöveget is el kell mondania a játékosnak; mégha teljes ostobaság is, mert a sikeres dobás jelzi azt, hogy a hülyeséget is beveszi a másik fél. Ugyanakkor ha jó a szöveg, akkor az plusz kockát jelenthet a dobásra.
 • Az nWoD és a C:tL alapkönyvben írtak az elsődleges szabályok, az alapján optimalizálni lehet, de tápolást nem szeretnék. Ami a karakter személyiségéhez és stílusához passzol következetesen, az jöhet.
 • Changling-specifikus meritek: komolyabb előnyt adót, illetve a karakterek számára közös meritet (pl. Hollow) megvásárolhattok és együttesen kidolgozhattok – de ez nem lesz meg rögtön az első játékalkalmon, hanem (valószínüleg) az első-második játékülés fog arról szólni, hogyan szerzitek meg (mivel frissen szabadultaknál nem feltétlenül megalapozott ez nagyobb pontértéken – de egy 1/2 pontos saját Hollowról elképzelhető, hogy a karakter a menekülés során találta). A többi merithez is az szükséges, hogy ne frissen kiesett Changeling legyen a karakter, hanem kb.1hete már visszatért, aki kifejezetten a Merit elérésére koncektrált ebben az időben.
  Ezzel együtt megoldható az, hogy 1-on-1 online vagy rövid személyes találkozó alkalmával lemesélem a visszatérést és az utána lévő napokat, amik megalapozzák a Meriteket vagy Contractokat – tehát nem kell hátránnyal indítanod csak azért, mert “új húst” akarsz játszani.
 • Crossover a játékosok számára nincs, de más “fajok” npc-ként előfordulhatnak – nem biztos, hogy úgy ahogyan más szabálykönyvben vannak leírva.

A kérdéseket Kommentben, vagy az LFG-hu üzenőrendszerén keresztül várom. Idővel majd csinálok fórumot is a játéknak.

Gondolatok (2013.03.28-ra)

Vihar előtt u56grave u56grave